De zelfstandige drogisterijbranche heeft vanaf nu een eigen vertrouwenspersoon in de persoon van Jantien Meeuwsen…

Financieel fit net zo belangrijk als mentaal en fysiek fit
De dagelijkse boodschappen zijn een stuk duurder geworden en ook de energieprijzen zijn flink gestegen. Logisch dat steeds meer mensen geldzorgen hebben: kun je aan het eind van de maand alle rekeningen nog wel betalen? Heb je nog buffers om onvoorziene uitgaven op te kunnen vangen? Stress en slapeloze nachten om geldzorgen hebben invloed op je dagelijkse functioneren, zowel in je privéleven als op het werk. Stichting Duurzame Inzetbaarheid Drogisterijen (DID) wijst je daarom graag op mogelijkheden om financieel fit te worden én te blijven. Belangrijkste tip? Praat erover! Drogisterijmedewerkster Lies* deelt haar verhaal.
Stress en gepieker
Lies kon het altijd goed redden met haar inkomen. Maar sinds vorig jaar werd het elke maand een puzzel om de eindjes aan elkaar te knopen. “Alles werd ineens duurder. De dagelijkse dingen kon ik nog wel betalen, maar mijn spaarpotje raakte in rap tempo leeg. Extraatjes als schoolreisjes of de sportvereniging werden moeilijk. Ik werd er zo nerveus van dat ik rekeningen niet meer durfde te openen. Door al het gepieker kwam ik slaap tekort, stond ik doodmoe op en deed ik chagrijnig tegen de kinderen. Ik voelde me doodongelukkig.”
Stuntelen met wisselgeld
De geldzorgen beïnvloedden ook Lies’ werk. “Ik kon me niet meer concentreren. Als een klant contant afrekende, wist ik niet meer met welk biljet er was betaald. Stond ik te stuntelen met het wisselgeld. Als collega’s vroegen of er iets was, durfde ik uit schaamte niets te zeggen. Wat zullen mensen wel niet denken? Bij anderen ging het immers wél goed, als ik foto’s op Facebook en Instagram zag. Het moest wel aan mij liggen.” De werkgever van Lies had door dat het niet goed met haar ging. “Toen hij me doorvroeg, kwam alles er met een enorme huilbui uit. Mijn werkgever begreep dat ik het niet fijn vond om het met hem te bespreken en bracht me via stichting DID in contact met een budgetcoach. Zij luisterde zonder oordeel en samen doken we in mijn financiën – ja, óók in mijn ongeopende rekeningen. Het was een verademing om het niet alleen te hoeven doen. Ik heb nu de regie weer terug over mijn financiën en ik kan zelfs een beetje sparen. Het was eng, maar ik ben blij dat ik het bespreekbaar heb gemaakt. De wereld ziet er weer een stuk beter uit – en mijn humeur ook.”
Blijf er niet mee zitten
Herken je het verhaal van Lies? Heb je moeite met rondkomen of verandert er iets in je leven waardoor je financiële plaatje er ineens anders uitziet? Blijf er niet mee zitten, ook als je geldzorgen maar klein lijken te zijn. Je bent echt niet de enige die er af en toe niet helemaal uitkomt met geld. Praat erover met een vriend(in), familielid of bekende die je vertrouwt. Is dat te spannend? Neem dan contact op met je huisarts of praat met je werkgever. Er zijn veel mensen en instanties die je kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld de gemeente, vrijwilligers of vakorganisaties als CNV Vakmensen. Ook websites als www.nibud.nl, www.wijzeringeldzaken.nl of www.CNVgeldzorg.nl kunnen je goed op weg helpen. Neem net zoals Lies de stap om erover te praten. Laat geldzorgen niet je leven en je werk overnemen. Er is echt veel ondersteuning mogelijk om weer fysiek, mentaal én financieel fit te worden en te blijven.
* Vanwege privacy-redenen is Lies niet haar echte naam.